Mulligan Therapie
is een veilige en effectieve manier van mobiliseren
Het Mulligan concept is een mobilisatietechniek voor gewrichten. Toepassing van dit concept geeft vaak spectaculaire verbeteringen bij pijnlijke bewegingsbeperkingen die al wat langer aanwezig zijn. Brian Mulligan ontdekte in de jaren '80 dat menige gewrichtsklacht veroorzaakt wordt door een "positiefout" of "ontsporing" van de gewrichtsdelen ten opzichte van elkaar; het "repositioneren", het herstel van de ontsporing in het gewricht kan een opmerkelijk snel herstel geven, zelfs in al jaren voortslepende gevallen. De methode is een samenspel van therapeutische handelingen en gelijktijdig door de patiënt uit te voeren actieve bewegingen. Zelfwerkzaamheid van de patiënt in de vorm van "huiswerkoefeningen" is noodzakelijk om zo snel mogelijk te komen tot een optimaal resultaat.
Door dit pijnvrij herhalen van een daarvoor pijnlijke beweging wordt gebruik gemaakt van de "memory-functie" van het gewricht. Het grote voordeel van het Mulligan concept is dat de methode pijnvrij is. Er wordt een combinatie gemaakt van enerzijds een passief manuele techniek met anderzijds actief bewegen van de patiënt.
Technieken uit het Mulligan Concept kunnen eventueel in combinatie met andere therapievormen leiden tot een snelle toename van gewrichtsmobiliteit en spierfunctie. Na een aantal herhalingen moet de verbetering ook zonder tussenkomst van de therapeut kunnen worden behouden.
De technieken kunnen op vrijwel alle gewrichten en op de wervels van de wervelkolom worden toegepast. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bijvoorbeeld enkeldistorsies en tennisellebogen vele malen beter reageren op deze therapie dan op gebruikelijke therapieën zoals strak intapen of andere technieken.